Qui som

Col·lectiu Contrast
Som un col·lectiu de periodistes que es dedica a l’elaboració de projectes comunicatius de caràcter social.
Treballem en xarxa des de diferents punts del món i creiem en la funció social del periodisme i en el seu valor com a eina de transformació de les societats. Creiem en un periodisme de qualitat i humà fet mitjançant la col·laboració i la interacció entre professionals, evitant la individualització, la competició i la mercantilització de la informació. Creiem en un periodisme independent, que no respongui a interessos econòmics o polítics i que recuperi la seva funció de servei públic.
Creiem que el periodisme ha de tenir un paper rellevant en la construcció de la pau i la reconstrucció social. Creiem en un periodisme de proximitat que posi el focus en les persones. Volem donar a conèixer situacions on es vulnerin els Drets Humans, a zones de conflicte o postconflicte. Considerem fonamental i necessari mantenir el focus informatiu a nuclis socials que han patit una fractura, un cop desapareguda l’atenció mediàtica immediata. Volem donar a conèixer iniciatives de transformació social a qualsevol punt del món.
Volem implicar en el projecte a entitats, associacions i particulars, ja sigui mitjançant propostes i col·laboracions o bé finançant projectes concrets. Entenem el periodisme com algo transversal que precisa de la participació de la resta de la societat. Sempre, mantenint la independència en els criteris periodístics i ètics que ens regeixen. Treballem a partir de la investigació i l’aprofundiment dels temes que tractem, generant eines per a la reflexió i l’anàlisi.
Ana Alba Garcia (1971 – 2020)
Llicenciada en Ciències de la Informació a la UAB. Entre 1997 i 1999 va treballar com a free-lance a Sarajevo (Bòsnia) i va cobrir la postguerra bosniana, el conflicte de Kosovo i els esdeveniments d’actualitat a les antigues repúbliques iugoslaves. Com a redactora del diari Avui, on va treballar des de l’any 2000 fins al 2010, va cobrir la caiguda de Slobodan Milosevic a Sèrbia, la guerra de l’Iraq, la independència de Kosovo i l’onada de manifestacions massives de l’oposició a l’Iran després de les eleccions presidencials del juny del 2009, entre altres esdeveniments. Els dos darrers anys va, ser a més, sots-cap de la secció Món. Des del 2011 fins a la seva mort el 2020 va ser corresponsal per a El Periódico de Catalunya des de Jerusalem. Va ser galardonada amb el Premi de periodisme Julio Anguita Parrado, en la seva edició de 2020, i finalista del premi Cirilo Rodríguez 2019.
Oriol Andrés Gallart
Periodista freelance amb base a Beirut (Líban). Treballa com a videoperiodista per a la delegació de Televisió de Catalunya a l’Orient Mitjà i com a corresponsal a la regió de Cadena SER. Ha cobert alguns dels principals esdeveniments recents a la zona com la guerra contra Estat Islàmic a Mosul, les protestes durant la Gran Marxa del Retorn a Gaza, el referèndum constitucional a Turquia, l’explosió al port de Beirut o la recent onada de protestes al Líban i a l’Iraq. A la feina com a corresponsal, hi suma la co-coordinació de la secció d’Internacional del setmanari de comunicació Directa. Llicenciat en periodisme a la UAB, va completar els seus estudis amb el postgrau de Cobertura de Conflictes de la UAB i el Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Ha co-dirigit diversos documentals i reportatges audiovisuals. El 2010, va rebre juntament amb Carles Castro i Gemma Garcia el premi de periodisme Joan Gomis pel reportatge La Somàlia refugiada. oriol@contrast.es
Carlos Castro Garcia
Llicenciat en Periodisme i diplomat en Fotoperiodisme per la UAB, va completar els seus estudis a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i a la UPF (Postgrau en Videoperiodisme). Becat al 10è Fòrum Fotogràfic de Can Basté pel projecte ‘Pensión Calatrava’, sobre la indigència a Barcelona. Redactor a diversos mitjans, ha cobert per a diaris com Clarín (Argentina), Gara, Berria i l’electrònic Soitu.es el procés d’independència de Kosovo de 2006 a 2008 i les eleccions presidencials a Iran de juny de 2009. Des de setembre de 2010 treballa sobretot com a realitzador. Ha codirigit el documental Dadaab -sobre el camp de refugiats del mateix nom-; Ziztadak/Tábanos, sobre noviolència a Euskadi; el reportatge Perdre el fil per a la campanya Roba Neta i diversos capítols de la sèrie Després de la Pau. El 2010, el reportatge La Somàlia refugiada els va valdre als tres periodistes el Premi de Periodisme Joan Gomis.
Gemma Garcia Fàbrega
Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona va completar els seus estudis al Centre Bonnemaison amb un curs de documental amb perspectiva de gènere i a la UPF amb un Postgrau en Videoperiodisme. Ha treballat durant dos anys en producció, documentació i guió a Area de Televisió, una productora de documentals que coprodueix amb Televisió de Catalunya. També ha participat en el rodatge de la sèrie documental ‘Un color nou’ de Batabat a Marroc. A més ha exercit de redactora per a diversos mitjans de comunicació, entre ells el diari Iberia Universal, i la Directa (en l’actualitat). Des de finals de 2009, ha codirigit juntament amb Carles Castro i Oriol Andrés diversos documentals: Dadaab -sobre el camp de refugiats del mateix nom-; Ziztadak/Tábanos, sobre noviolència a Euskadi; el reportatge Perdre el fil per a la campanya Roba Neta i diversos capítols de la sèrie Després de la Pau. El 2010, el reportatge La Somàlia refugiada els va valdre als tres periodistes el Premi de Periodisme Joan Gomis.
Andreu Jerez Ríos
Llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, va cursar també un màster en ciències polítiques a la Universitat Europea Viadrina de Frankfurt an der Oder. Treballa com a productor i redactor de la redacció espanyola de la televisió internacional alemanya Deutsche Welle. Prèviament, des de 2004 fins a 2007 va treballar a Barcelona com a redactor i productor a diferents mitjans de comunicació impresos i audiovisuals, com la televisió BTV, el diari esportiu Sport, o el gratuït ADN. Des que es va traslladar a Berlín el 2007, on va començar treballant a B2 Magazine, ha viatjat a Xina, Cuba, Bòsnia-Herzegovina, Armènia, Israel, Palestina, Mèxic, Turquia o el Kurdistan, i ha col·laborat amb diversos mitjans com El Mundo, Soitu.es, el setmanari Directa, El Economista, ABC, Onda Cero, Com Ràdio o el portal esglobal.org. El seu bloc és http://www.cielobajoberlin.blogspot.com/
andreu@contrast.es / andreujerez@gmail.com
Iolanda Parra Garcia
Llicenciada en Periodisme i Antropologia Social i Cultural -finalitzada a París X-, estudia el Màster en Antropologia i Etnografia de la Universitat de Barcelona. També és diplomada en els postgraus de Cultura de Pau i Cobertura de Conflictes a la Universitat Autònoma de Barcelona. Després d’una dècada d’experiència en l’àmbit de la comunicació i internet, ha dedicat els darrers anys a la sèrie de documentals Després de la Pau i a la comunicació d’entitats de pau i cooperació. Actualment és professora de secundària. El 2007 va guanyar el Premi Joan Gomis de periodisme solidari, convocat per Justícia i Pau i la revista El Ciervo, amb un reportatge sobre la cooperació internacional i les ONG a Nicaragua. També ha col·laborat amb els setmanaris de El Punt Avui, Berria, El Triangle i Directa. Dedica la seva investigació antropològica a estudiar la ingerència del neoliberalisme en processos de construcció de pau.
Sergi Picazo Guillamot
Sergi Picazo Guillamot (Barcelona, 1980) és periodista i professor de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment és editor i soci cooperativista de Crític, un nou mitjà de comunicació dedicat al periodisme d’investigació. Ha treballat als diaris El Punt Avui i Universal i al setmanari El Triangle. Durant el 2010, va ser col·laborador freelance com a corresponsal polític a París de diversos mitjans i va ser el corresponsal a França del programa cultural ‘Inquietos’ de Televisió Espanyola. En l’àmbit internacional, ha viatjat i escrit reportatges a diversos països d’Amèrica Llatina i Palestina. Llicenciat en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, on va cursar a més un Postgrau sobre Periodisme i Conflictes Internacionals, durant anys ha col·laborat amb projectes de periodisme crític a Catalunya com les revistes alternatives Directa -actualment- i El Triangle, i les ja desaparegudes Illacrua i Diari de la Pau. El 2007, va guanyar el Premi Joan Gomis de periodisme solidari, convocat per Justícia i Pau i la revista El Ciervo, amb un reportatge amb Iolanda Parra sobre la cooperació internacional i les ONG a Nicaragua.A més, ha publicat La Indirecta. Una entrevista a l’esquerra (Ed. Virus. 2008) i va escriure l’epíleg de la biografia Fidel Castro de Clive Foss.
Jordi de Miguel Capell
Jordi de Miguel Capell (Barcelona, 1980) és periodista freelance. Redactor del setmanari Directa, ha cobert l’actualitat politica i dels moviments socials a l’Amèrica Llatina, on ha viatjat i residit. Ha escrit per publicacions com FronteraD, El Diagonal, Panenka, Otramérica, Esglobal i El Triangle, i ha treballat en projectes de comunicació social com CanalSolidari.org, Quepo i Boca Ràdio. Especialitzat en comunicació per al canvi social (és màster en Comunicació per al desenvolupament per la Universitat de Malmö, Suècia), treballa també com a consultor en projectes vinculats a la comunicació associativa, la cooperació i la participació ciutadana. És coautor de Càmara, llums, interacció! Manual de comunicació associativa en temps 2.0.